DIT IS ZO BIJZONDER AAN HET ONTWERP VAN DE FABRIEK

Joep van der Veen van Bokkers van der Veen Architecten maakte het ontwerp van De Fabriek in Op Enka.

Maar hoe doe je dat, een ontwerp maken van woningen waarvan het uiterlijk al is bepaald door een monumentale gevel? Joep vertelt het als we elkaar op een druilerige dag treffen bij de oude fabrieksmuur.

Dit is zo bijzonder aan het ontwerp

Met de regenlaarzen nog in de achterbak - Joep woont om de hoek en is op de fiets - proberen we de fabrieksmuur in Op Enka te bereiken op nette schoenen. De plassen zijn net iets te groot om te ontwijken en aan een hink-stap-sprong door de modder wagen we ons ook niet. Snel een foto met de muur op de achtergrond en dan lekker naar restaurant De Fietser in de wijk. Zodra de warme muntthee binnen handbereik is, ontrafelt zich een leuk gesprek.

Creativiteit getriggerd “Zo’n historische muur als vast gegeven beperkt je min of meer. Zoals Stef ook in zijn interview vertelt, zit er een heel strak stramien in het gebouw door de penanten en ramen. Die zijn bepalend voor de breedte en grootte van de huizen. Gelukkig is mijn ervaring dat kaders juist leiden tot creativiteit. En zo was het ook bij de Fabriek. We begonnen met wel 10 verschillende types en hebben dat uiteindelijk teruggebracht naar 7 woningen die eigenlijk voor elk wat wils bieden. Er zitten echt heel bijzondere huizen bij, zoals de poortwoningen en de hoekwoningen.”

Joep van der Veen, architect


“Mijn vader heeft als kleine jongen nog een vakantiebaantje gehad in de Enka-fabriek. Ik vind het heel bijzonder dat onze werkgebieden elkaar na zo veel jaren kruisen.”

Erfenisje Joep vertelt dat de hoogte - waarop de ramen op de begane grond zitten - ook zo’n vast gegeven is. “Destijds een heel bewust keuze van de fabrieksbouwer. De baas wilde niet dat fabrieksmedewerkers de hele dag naar buiten zouden staren. Voor de bewoners is het fijn dat je straks wél maximaal licht hebt en toch nauwelijks inkijk. Wil je nou wel naar buiten kunnen kijken, dan bieden we in het huis verhoogde zones aan, waarmee je bijvoorbeeld aan de voorkant van je huis een verhoogde leefkeuken kunt maken.”

Wat wordt er eigenlijk gedaan met de oude poortdeuren? “De poortdeuren van De Fabriek in Op Enka gaan we verwijderen en vervangen. Op sommige plaatsen wordt een poort de plaats waar twee voordeuren komen en de grootste poort wordt de opening naar wijk. De oude poortdeuren zijn dermate slecht dat we ze niet kunnen restaureren. De nieuwe deuren krijgen wel dezelfde vlakverdeling, zodat ze zich weer naadloos voegen in de oude gevel.”

In De Fabriek kruisen onze paden Bokkers van der Veen Architecten is gespecialiseerd in het transformeren van historisch erfgoed. Dit is ook niet de eerste klus van Joep voor Op Enka. Ook de Bitterzoutloods en diverse nieuwbouwplannen dragen zijn signatuur. Maar extra bijzonder is het plan wel voor hem.

Trots “Ik ben trots op het feit dat op zo’n respectvolle wijze een stukje Edes cultureel erfgoed nieuw leven krijgt. De kwaliteiten van de muur zijn maximaal benut. Zo blijven alle stenen gehandhaafd en niet te veel opgepoetst. De voegen worden alleen vernieuwd waar nodig. Daarmee blijft het industriële karakter goed zichtbaar. De houten kozijnen met smal profiel brengen we terug en de gekozen mansardekap past mooi bij deze bouwstijl. Alles bij elkaar durf ik rustig te stellen dat De Fabriek met weinig andere nieuwbouw te vergelijken is. Mooi dat ik hier aan heb mogen meewerken.”

ga SNEL naar:

woon achter een karakteristieke

muur anno 1922

Overleg digitaal met ons met uw eigen kopje koffie.